Female hair loss has become more of a taboo rather than an important topic of discussion.According to the American Hair Loss Association,forty percent of hair loss sufferers are women,yet women seem ashamed to talk about it.From hormones to high levels of stress,hair loss can be caused by various factors. If you’re wondering why your hair is falling out,here are eight common causes of female hair loss that may help you pinpoint the cause and tips on how to deal with them.

1.Over styling.
Frequently using hot tools or excessively coloring your hair will leave hair dry,brittle and prone to breakage.Putting your hair into a tight ponytail,braid or bun, over time will cause the hair follicles to break.

Solution:
Cut back on the hot tools and let your hair air dry. If you choose to use a hot tool,make sure to apply a heat protectant first. A heat protectant will create a barrier between the hot tool and natural hair,protecting the hair from damage.

2.Medications.
Certain medications,such as antidepressants,oral contraceptives,or antibiotics can be toxic to the hair follicles.

Solution:
Consult with your doctor if you are experiencing hair loss with your medication to see if there are other options.

3.Hereditary.
A common form of hair loss known as androgenetic alopecia can be inherited from either your mother’s or father’s side of the family. Hereditary hair loss causes the growth cycle to shorten,resulting in more hair falling out,and less hair being replaced.

Solution:
If hair loss runs in your family,watch for signs of thinning and consult your doctor for prevention or treatment options.

4.Hormonal changes or imbalances.
Starting a new birth control or even stopping the pill can affect a woman’s hair growth.

Solution:
The American Hair Loss Association suggests using a low androgen form of birth control,or a non-hormonal method if you are prone to hair loss.

5.Physical or emotional stress.
Drastic weight loss, death in the family,or losing a job can impact the hair follicles to the point where they are inactive and fall out.You may notice handfuls of hair coming out when brush or wash your hair.

Solution:
Certain stressful situations are impossible to avoid,but keep daily stressors to a minimum by participating in stress-relieving activities such as yoga or meditation.

6.Vitamin deficiency.
Iron, Vitamin B12, and Vitamin D,are common vitamin deficiencies that may contribute to female hair loss.

Solution:
Eat a well-balanced diet that contains essential vitamins or seek advice from a doctor regarding supplements.

7.Pregnancy.
Hair loss most commonly occurs after delivery, due to a drop in estrogen levels.However, most women will regain their hair after about nine to twelve months.

Solution:
Consult with your doctor to have your vitamin levels checked. Otherwise,if you are experiencing normal hair loss, experiment with a short haircut,which may also be more manageable for a new mom!

8.Aging.
It is not uncommon to see hair loss in women in their 50’s and 60’s.

Solution:
Hairpieces,scarves, or wigs can be used to cover thin spots if treatment is not an option.Take this as an opportunity to experiment with different color hair or hairstyles.